Utorok 6. decembra 2016 – Stratení a nájdení

By 8. december 2016 Zamyslenia No Comments
z10

Pôsobenie Boha, ktorý je Pánom dejín a spoluzodpovednosť človeka v jeho dramatickej a plodnej slobode sú dva piliere, na ktorých sa budujú dejiny ľudstva. Panna Mária, ktorá sa zjavila vo Fatime, nám pripomína tieto zabudnuté hodnoty, túto budúcnosť človeka v Bohu, ktorej sme aktívnou a zodpovednou súčasťou. (Mons. Tarcisio Bertone)

Evanjelium: Mt 18, 12-14

Zamyslenie: Evanjelium sa začína slovami: „Čo myslíte?“… Čo myslíš ty? Čo myslím ja? Boh sa nás prostredníctvom tohto evanjelia pýta, čo si myslíme o jeho láske.
Nedávno sa mi sníval veľmi zaujímavý sen. Nachádzala som sa spolu s pár inými ľuďmi v nádhernom bielom zámku. Od všetkých stien sa odrážalo svetlo prenikajúce dovnútra veľkými strešnými oknami. Namiesto podlahy však bola voda, hlboká a nebezpečná. Vtedy nám akýsi hlas povedal, že kto je čistý, bez hriechu a teda svätý, nech po tej vode prejde ku nemu na opačný koniec zámku, ktorý bol však nedohľadne. Bála som sa, pretože som vedela, že som urobila veľa hriechov a aj napriek tomu, že som už bola po mnohých spovediach, stále v srdci bolo niečo, čo ma ťažilo. V momente keď som sa už-už odvážila vstúpiť na vodu, objavila sa tesne pod hladinou mramorová podlaha. Neváhali sme a všetci sme s obrovskou radosťou bežali po mokrej podlahe krížom cez zámok. Z konca si pamätám už len to príjemné teplo a radosť pred zobudením.
Boh od nás nechce, aby sme sa nikdy nestratili. Ani to od nás nečaká. Namiesto toho je takou podlahou, bez ktorej by naše hriešne duše nikdy nedosiahli cieľ. On je tým, čo potrebujeme na spasenie – Jeho milosrdenstvo, Jeho láska. Bez Neho by nikto z nás nedokázal kráčať po vode. Na to sme príliš ľudskí.

Plug and Pray: Drahý Môj Otec, Ty nechceš, aby zahynul čo len jediný z týchto najmenších. Vždy, keď zídem z cesty, Ty ma hľadáš, aby si ma priviedol späť. MŇA. Mňa obyčajného hriešnika, mňa zradcu, mňa prach a popol, mňa malé nič. Aj napriek tomu, že si niekedy myslím, aký skvelý človek som. Aj napriek tomu, že si niekedy myslím, že Ťa nepotrebujem. Aj napriek tomu, že o Tvojom milosrdenstve niekedy pochybujem. Ďakujem Ti za to, že mi dávaš pevnú zem pod nohami a napĺňaš ma svojou láskou. Prosím Ťa, pomôž mi, aby som nezabúdal/a na to, že bez Teba to nezvládnem a aby som bol/a ovcou, ktorá sa Tebou nechá nájsť.

V akcii: Popremýšľaj, koľkokrát Ti už Boh v živote podal pomocnú ruku. Napíš si na papier, čo všetko by si bez Neho inak nedokázal/a a v ťažkých, neistých chvíľach sa k tomu vráť.

Bonus: Som Tvoja ovečka s krídlami. https://www.youtube.com/watch?v=lyPpPVUI4-0

EmmaT.

 

About advent

Chceš prežiť Advent lepšie? Sleduj Advent na Facebooku!